Chakra

Chakra betyder hjul på sanskrit. Vi har många chakran och de finns längs kroppens drygt 72 000 energikanaler/meridianer och akupunktörer mfl använder dessa energikanaler som riktlinjer när de ska placera sina nålar.

Våra Chakra är som snurrande hjul av ljus, med olika färger. Dem roterar olika fort. 

Normalt pratar vi om dem sju huvudchakran.

Enligt Yogan så menar man att det åttonde chakrat är din aura, det energifält omsluter den fysiska kroppen

Varje chakra har en koppling till olika kroppsdelar, körtlar och till nervsystemet. De hjälper oss att förstå hur olika mentala och känslomässiga tillstånd är kopplade i vår kropp. 

Obalans i livet kan visa sig i våra chakran. När man känner in energin så får man information om vart obalansen sitter. Energin stagnerar och har inte ett fritt flöde och man kan uppfatta den som trög eller långsam.  

Negativa händelser gör att vi stänger igen våra chakran för att skydda oss.  När flödet blockeras och vår livsenergi inte flödar så kan det leda till att vi hamnar i obalans och får blockeringar.

Kronchakrat  – Sahasrara Chakra. Här hittar vi den förenade länken till ditt högsta jag och bästa jag, visdom, insikt och frid. Detta chakra hjälper oss att förstå den andliga sidan av livet. Obalans kan visa sig genom att vi känner oss splittrade, nervösa otrygga, svårt att se framåt. Kroppsligt kan det visa sig som kronisk trötthet, problem med nervsystemet och hjärnan. 

Tredje ögat – pannchakrat Ajna. Detta chakra som också kallas tredje ögat relaterar till intuition, inre vägledning, vakenhet, klarsynthet. Här får vi hjälp med att se oss själva som vi är och hitta vårt inre lugn och hjälpa oss att lyssna på vår inre röst och magkänsla. Obalans visar sig genom att vi inte litar på oss själva och dem vi känner. Vi kan få huvudvärk öronproblem och som öronsus, synfel. 

Halschakrat – Vishudda chakra. Detta chakra är vårt centrum för kommunikation via tanke, skrift och tal. Det är även centrum för tillit, glädje acceptans och förlåtelse. Obalans yttrar sig genom problem med rösten eller att tala., svårt att säga vad man tycker och känner. Att sätta gränser gentemot andra. Kroppsligt kan det visa sig genom halsont, heshet munsår och nackvärk.

Hjärtchakrat –Anahata chakra. Här finns kärlek, medkänsla, förlåtelse och tacksamhet. Obalans kan vara depression, relationsproblem. Kan också visa sig genom högt blodtryck, hjärt och lungproblem och problem med händerna.

Solarplexus Chakra – Manipuraka Chakra. Detta shakra symboliserar personlig kraft, vilja, styrka, självkänsla och mod.  Detta utåtriktade chakra som söker social kontakt, gemenskap med andra. Obalans kan visa sig genom besvär med magen. 

Navelchakrat/ Sakral chakrat/ Sexualchakrat – Svadisthana Chakra.  Symboliserar känslor, som livsglädje, passion och kreativitet. Obalanser kan visa sig som brist på kontroll över dina känslor, överdrivet beroende av andra, genom sjukdomar i urinvägarna eller ischias.

Rotchakrat – Muladhara chakra. Symboliserar trygghet och stabilitet i livet och den fysiska kroppen. Vid obalans kan det visa sig genom kronisk trötthet, ilska och osäkerhet samt att man sitter fast i gamla mönster.  

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.